Franse bull dog

Franse bulldogDe geschiedenis van de Franse buldog is niet helemaal helder er zijn verschillende theorieën die denk ik allemaal een beetje waar zijn. Vroeger waren fokkers niet zo ras vast en deed iedereen een beetje wat hij dacht een goede of leuke hond opleverde. Het meest waarschijnlijke is dat de Franse buldog afstamt van de Engelse buldog. Die steeds kleiner gefokt werden en al dienst deden als toy buldoggen (als schoot hond of gezelschapshond). De Engelse buldog zou gekruist zijn met kleine Franse terriërs, zo is de Franse buldog aan zijn staande oren gekomen. Deze kleine buldoggen, die “Toy Bulldoggen” werden genoemd, werden gefokt rond Nottingham, Engeland. Ze waren populair bij arbeiders. Door werkloosheid in Engeland vestigden veel Engelse arbeiders zich in de 19e eeuw in Noordwest-Frankrijk, ze namen hun Toy Bulldoggen mee. Het ras werd in het begin van de 20e eeuw enorm populair in Zuid-Franse steden. Men gebruikte de Franse buldog voor gevechten tegen stieren in grote arena’s. Maar ook was het ras erg populair onder de arbeiders en werden ze mee naar het café op het terras genomen om te vergelijken en tips en ideeën uit te wisselen. Ook denkt met dat er een mops hond, Burgos Dog (voor vader Bordeaux dog), Terriër-Boule (bull terriërs) en toy terriërs. Het ras werd in 1898 officieel erkend, als eerste in de Verenigde Staten.

Buldoggen zijn koppige doorzetters en laten niet snel zien dat ze pijn hebben. Het zijn echte schoot honden ze zijn het liefst de hele dag bij je, op schoot op de bank of naast je, rustig wandelen, spelen stoeien allemaal leuk. Visite ook geen probleem kom er gezellig bij zeker als ik op schoot erbij mag liggen. Soms kunnen reuen dominant naar honden zijn. Ook begrijpen niet altijd andere honden de Franse bullen. Dit komt door het snurkende geluid dat ze maken, hun natuurlijke houding in combinatie met een staart die niet gebruikt kan worden voor de communicatie. Als andere honden niet gewend zijn aan dit ras kunnen ze het snurken niet goed interpreteren ook de houding kan al snel dominant over komen. Het stukje communicatie met de staart waarbij ze hun houding zouden kunnen afzwakken hebben ze niet. Aan hun oren kun je wel een het een en ander goed aflezen.

Helaas is het niet een heel gezond ras net Franse buldogals alle honden met een korte snuit. Hebben ze last van ademhalingsproblemen, het voelt het zelfde als astma voor mensen alleen hebben de honden hier altijd last van. Door hun vernauwde lucht wegen hebben ze meer kans op infecties aan de lucht wegen, kunnen snel oververhit raken omdat ze hun warmte niet goed kwijt kunnen, het kan zijn dat ze door inspanning hun eten eruit gooien. En tijdens het slapen snurken omdat het zachte gehemelte de luchtweg blokkeert. De Franse buldog van mijn schoonouders is met zijn oog ergens tegen aan gelopen waardoor de lens beschadigt is. Helaas gebeurt dit heel vaak bij dergelijke rassen omdat normaal gesprokken de snuit al een bumper is tussen de ogen van de hond en de neus. Volgens de dierenarts kwam dit vaak voor bij deze rassen. De Franse buldog van mijn schoonbroer heeft een verschoven ruggenwervel, ook dat komt helaas vaker voor bij dit ras. Misschien en dit is een gokje van mijn kant, omdat de staart zo ver door gefokt is dat de wervels vervormd, verkleint en verdraaid zijn. Als dat bij de staart het geval is dan zal dat bij de ruggenwervel ook wel enig sinds veranderd zijn. Want de Franse en Engelse buldoggen worden geboren met een misvormde staart. De wervels zitten er nog wel mijn zijn kleiner en verdraaid. Hij is niet gecoupeerd zoals sommige misschien denken. Dus laat ze niet, de bank op en af springen, hoog naar een tak of bal springen etc. Ook hun knie schijf kan uit de kom schieten, dit is bij veel kleine honden rassen het geval. Dit kan geopereerd worden.

Verder word dit ras altijd met een keizersnede geboren omdat het hoofd en borst relatief groot is van de pups en de heupen van het teefje te smal. Ook bij de Engelse buldog is dit het geval,

Ze hebben veel last van huid allergieën hierbij zijn ze bij lange na helaas niet het enige ras. En reageren soms anders op narcose bij een operatie. Nu lijkt het dat ik dit ras maar niks vind, dat is niet waar. Het is leuk ras, alleen jammer van al die gezondheidsproblemen. Daar moet ik wel bij zeggen dat hun levens verwachting 10 a 14 jaar is en de van een Duitse dog maximaal 10 en daarbij is maag torsie dood oorzaak nummer 1. maar lees het artikeltje maar die in deze link hieronder staat.

http://www.piepvandaag.nl/fokken-franse-bulldog-overtreden-wet/