Tsjechoslowaakse Wolfhond

Tsjechoslowaakse Wolfhond1Dit is een relatief “jong” ras, in 1955 presenteerde Ingenieur Karel Hartl op een kynologisch congres te Praag in het voormalig Tsjecho-Slowakije zijn plannen voor een biologisch experiment. Door middel van kruisingen tussen Duitse herders en wolven wilde hij de eigenschappen van de diensthonden in de kennel van de grenswacht verbeteren. Het uiterlijk moest zo veel mogelijk op de wolf lijken, waarbij de gewenste eigenschappen temperamentvol en actief, sterk ontwikkelde zintuigen en actief verdedigende reactie zou moeten zijn. Op zich is dat bijzonder want de eerdere experimenten waren mislukt kijk maar naar de Saarloos wolfhond. Toch zijn ze met deze hond veel dichter bij hun doel gekomen. Het enige waardoor deze honden niet geschikt bleek, was dat de wolfhond zich zo erg hecht aan zijn baas dat het regelmatig veranderen de hond niet bruikbaar voor militaire dienst maakt waarbij de hond om de twee jaar een andere baas krijgt. Waarom gebruiken ze de honden dan niet bij de politie zou je zeggen. Deze hond die zo dicht bij zijn voorouders de wolf staat is geen hond die die heel nauwkeurig ordes opvolgt. De taken zullen heel dicht moeten aansluiten bij zijn instinct en hij moet het nut er zelf van inzien of je moet het zo leuk en afwisselend maken dat hij zijn aandacht niet verliest en dat het een leuk uitdagend spel blijft. Hierdoor de hond trainen een grotere uitdaging is dan bij andere rassen. Het doel waarvoor Karel Hartl de dienst honden voor wilde inzetten licht redelijk dichtbij de eigenschappen van de Duitse herder en de wolf. Hij moest namelijk het territorium van de grenspost verdedigen en de roedel (zijn baas). Hoewel we ook niet moeten vergeten dat wolven nogal schuw of voorzichtig zijn van naturen. Er wordt al zolang jacht op hun gemaakt dat de resterende wolven nogal voorzichtig zijn geworden. Alle wolven die niet voorzichtig of schuw waren van aart zijn dood gemaakt door jagers etc. Hierdoor hebben alleen de voorzichtige wolven zich voort kunnen planten en is deze karakter eigenschap zeer dicht verweven in hun genen. Dat zie je heel sterk terug bij de Saarlooswolfhond natuurlijk paste deze eigenschap niet goed bij het doel wat Karel Hartl voor ogen had hij zal daar destijds zeker op geselecteerd hebben.

tsjechoslowaaksewolfhond3

De Tsjechoslowaakse wolfhond is zeer trouw aan zijn baas, moedigen kan veelzijdig gebruikt worden. Karel Hartl wilde dat de honden beter bestand waren tegen het koude klimaat en de uithoudingsvermogen en het gezonde gestel van de werkhonden verbeteren. In 1958 werd het eerste nest kruisingen tussen een wolvin en een Duitse herder geboren. Bij de nakomelingen werd goed gekeken naar de bouw van de honden en fysiologische verschillen met hun ouders. En daarnaast werden ook hun activiteit, uithoudingsvermogen en mogelijkheid tot africhting onderzocht. Geselecteerde nakomelingen werden later weer gekruist met niet-verwante Duitse Herders. En de volgende en generaties werden doorgaans ingezet als diensthond.

Tsjechoslowaakse wolfhonden die samen spelen, dit is echt spelen.
Tsjechoslowaakse wolfhonden die samen spelen

Een derde lijn ontstond in Tsjechië in de politie kennels in 1968. Hierbij was de vader een wolf en de moeder een Duitse Herder. In 1970 werden de meeste hybriden naar nieuwe kennels van de grenswacht van Bratislava gestuurd. De beste fokhonden gingen ook buiten de grenzen van het “ijzeren gordijn”. De naam Tsjechische Wolfhond werd veranderd in Tsjechoslowaakse wolfshond waaronder het ras later erkend werd.

In 1983 werd er voor de laatste keer een wolf door het ras gekruist. Sinds die tijd zijn alleen pure Tsjechoslowaakse Wolfhonden gebruikt voor de fokkerij binnen het ras. Vanaf het begin zijn deze wolfhonden ook gewoon door burgers gefokt.

Na een aantal jaren ontdekte ze dat deze honden niet geschikt waren voor het doel waarvoor ze gefokt waren. Als na twee jaar de militaire dienstplichtig er op zat en de dienstplichtigen die samen met de honden moesten werken weer naar huis mochten, bleef de wolfhond achter en kreeg weer een nieuwe dienst plichtige baas voor twee jaar. Helaas zijn deze honden daar helemaal niet geschikt voor, omdat ze erg moeten wennen aan een nieuwe baas en dat zal bij de derde baas er zeker niet beter op worden. Deze wolfhonden moeten gaan accepteren dat je bij zijn roedel hoort en respect voor jouw als baas krijgen en bovenal ze moeten jouw vertrouwen. Dat duurt bij deze honden veel langer dan bij andere rassen. Dus na korte tijd deze functie te hebben vervuld te hebben stopten ze met het gebruiken van dit ras voor dit doel eind.

Op 20 maart 1982 werd in Brno de Club van Tsjechoslowaakse Wolfhond4fokkers van de Tsjechoslowaakse Wolfhond opgericht. En in het zelfde jaar werden de eerste 42 pups in het register in ingeschreven. In de tien daarop volgende jaren werden 1552 puppy’s ingeschreven. Op 6 juni 1999 werd de Tsjechoslowaakse Wolfhond definitief erkend op de vergadering van de FCI in Mexico.

Echter dit ras is zeker geen goede huishond. Hij staat dicht bij zijn wolven voor ouders en hij is gefokt om te werken die combinatie maakt het moeilijk om deze hond als huishond te houden. De Saarlooswolfhond is een stuk rustiger van aard dan de Tsjechoslowaakse Wolfhond. Hoewel beide rassen zijn ingedeeld in de rasgroep, herders en veedrijvers zouden ze meer op hun plaats zijn in de rasgroep spitsen en oertype.

tsjechoslowaaksewolfhond2

Karakter

De Tsjech heeft veel “wilde” of natuurlijke kenmerken. Is duidelijk onderdeel van het gezin heeft uitstekende zintuigen, is duidelijk superieur aan de mens. Zowel bij reuen als teven zijn er individuen die in meerdere of mindere mate zelfbewust, dominant, onderdanig, koppig, gehoorzaam, zachtaardig zijn. Dominantie moet echter niet verward worden met agressie. Dat heb je natuurlijk bij ieder ras of zelfs al bij ieder nestje puppy’s is de ene pup of hond de ander niet. Vraag daarom altijd aan de fokker welk van de puppy’s het beste bij jou past en omdat dit niet een van de makkelijkste hondenras is.

Bij reuen kun je iets meer moeilijkheden verwachten, voornamelijk rond de leeftijd van 1- 1,5 jaar, waarbij het zo genaamde pubergedrag optreedt. De reu lijkt met eigen voorstellen te komen, wat hij wel en niet wil.

Voor opvoeding is consequentie essentieel, duidelijkheid, en liefde volle benadering, voor namelijk het negeren van ongewenst gedrag. Reageren op ongewenst gedrag kan namelijk ook als een vorm van beloning worden ervaren, namelijk aandacht.

De teef daarentegen is de dame, die besluit om dingen niet te doen, gaat niet duidelijk tegen je in, maar geeft geen aandacht aan je opdracht. Daarbij is het niet ongebruikelijk dat een teef dominant kan zijn.

Om een onderdanige hond meer zelfvertrouwen te geven, dient u leiding en ondersteuning te geven. Samen met uw hond de opdracht ten uitvoer te brengen, om haar te laten wennen en haar zelfvertrouwen te geven, natuurlijk met belonen van het gewenste gedrag.

 

Tsjechoslowaakse Wolfhond5Ontwikkeling van de pup

De ontwikkeling van de Tsjechoslowaakse wolfhond pups gaat heel snel. Als de pups drie weken oud zijn nemen ze al zelfstandig vleesvoedsel, als ze een maand oud zijn kunnen ze zich al goed oriënteren qua omgeving en rond de vijfde week zouden ze in principe naar een nieuwe eigenaar kunnen. Het is belangrijk dat ze tijdens de inprentingsfase al op de nieuwe plek zijn, de belangrijkste fase in de ontwikkeling. Bij ons in Nederland gaan de pups pas weg als ze gechipt en gevaccineerd zijn en de stamboom is geleverd, rond 7e of soms 8ste week. Het is aan te raden dat de nieuwe eigenaar een week bij de pup is, om vertrouwen te geven zekerheid te bevorderen.

Een Tsjechoslowaakse Wolfhond blaft weinig. Toch kan hij soms voor geluidsoverlast zorgen. Hij kan namelijk op verschillende manieren  huilen, hij kan jammeren om zijn ontevredenheid te uiten, hij kan grommen uit protest of om een waarschuwing te geven. Het huilen kan je beperken door de roedel klein te houden. Het is een manier van contact zoeken op grote afstand.

Als er te weinig aandacht aan de hond is gegeven, kunnen er slechte gewoonten bij de hond ontstaan. Vrijlaten als beloning bij druk gedrag is dan niet aan te raden, eerst zal gestreefd moeten worden dat de hond rustig is. Om dit gedrag te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld besluiten om een wat langere wandeling te maken voordat u naar het werk gaat of langere tijd afwezig bent.

Bovenstaande tips gelden eigenlijk voor alle honden maar zeker bij dit ras is het belangrijk dat hij voldoende beweging krijgt en geestelijk geprikkeld word. Als deze hond zich gaat vervelen kan dit omgezet worden in sloop gedrag. Door zijn lange tanden is hij daar erg goed in. Omdat deze hond gefokt is om te werken dus 8 uur per dag in touw zijn gedijd hij heel slecht bij een baas die maar weinig tijd heeft voor zijn hond. Deze hond heeft veel aandacht van zijn baas en eventueel andere honden erbij nodig. Een hond voor een ervaren baas dat is duidelijk.