De Chihuahua

Chihuahua4De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Let op, op de foto rechts gaat het om de linker hond. Ik schrijf hond want sommige mensen vergeten dat het hier wel degelijk om een hond gaat geen baby of speelgoed. De Chihuahua is een oud hondenras wat ontstaan is in Mexico bij het Maya volk. Dit volk leefde in Mexico in de periode 200 jaar v. Chr. tot ongeveer 900 na Chr. Er zijn natuurlijk geen documenten uit die tijd, waarin een Chihuahua wordt vermeld. Wel zijn er afbeeldingen gevonden, waarop kleine hondjes te zien zijn. De afbeeldingen zijn gevonden in de piramides van de Tolteken stammen, deze stammen waren de erfgenamen van de Maya’s toen die verdwenen zijn. De Tolteken stammen hebben ongeveer van 800 na Chr. tot 1200 na Chr. geleefd.

chihuahua5Chihuahua2

Ook na de Tolteken werd dit kleine hondje gefokt door de Azteken. Dit was ongeveer tot de 16de eeuw. Vermoedelijk werden deze kleine hondjes gebruikt als zoenoffer bij begrafenissen. Men geloofde dat de ziel van de chihuahua ertoe in staat was, om de ziel van het overleden baasje veilig naar het hiernamaals te begeleiden. Dit kon alleen als het hondje een heel mooi leven had gehad. Het werd bij deze volkeren als een heilig dier beschouwd.

Chihuahua6

Halverwege de 16e eeuw heeft Spanje, Mexico uitgeroeid en verdween het kleine hondje. chihuahuaToen is er lang niks vernomen van de Chihuahua. Maar gelukkig dook het hondje weer op in de 19de eeuw in de provincie Chihuahua. Daar dankt hij dan ook zijn huidige naam aan. Amerikaanse toeristen namen het hondje mee als souvenir. Rond 1900 werd de eerste chihuahua in Amerika geregistreerd. In het begin werd er alleen geselecteerd op grootte, maar gaandeweg kwam er eenvormigheid in dit ras. Op dit moment is het een enorm populair hondje wat zowel in Amerika als in Europa zeer geliefd is. Het is ook het oudste hondenras in Amerika.

 

Karakter

Ook al zijn ze de kleinste honden, het karakter laat vaak het tegenovergestelde zien. Het is een zeer waakse hond, die bij elk vreemd geluid het baasje direct laten weten dat er iets niet pluis is. Ook als de deurbel gaat en er staat een vreemde voor de deur wordt dit door een luid geblaf gelijk kenbaar gemaakt. Buiten op straat tonen ze ook hun heldhaftige karakter, ze zijn voor geen enkele hond bang. Als baasje zijnde is belangrijk dat goed in de gaten te houden en tijdens de opvoeding al vroeg proberen om dit “macho gedrag” wat in te temmen of af te leren. Dit zal een hoop nare situaties voorkomen. Want mocht je buiten een hond treffen die er niet van gediend is, kan dit erg nare gevolgen hebben

Omdat het zo’n klein hondje is zal hij altijd het onder spit lijden. Zo vertoonde een Chihuahua hond die klant van ons rij gedrag bij een andere hond deze hond kon dat niet waarderen en beetje de Chihuahua. Hierdoor is de Chihuahuazijn oog kwijt geraakt, doordat de ogen vrij groot zijn ten opzichte van de schedel plopte zijn oog uit de oogkas door de beet. chihauhauOmdat het oog niet direct terug is geduwd moest het oog operatief verwijderd worden. Gelukkig was dit al gebeurt voordat hij klant van ons werd. Dit zijn dingen die ik niet graag wil mee maken en zal proberen te voorkomen als dat mogelijk is. Rij gedrag kan vak door castratie vrij makkelijk verholpen worden, als je dat niet wil doen moet je erboven op zitten en je hond afleren dit gedrag te vertonen omdat het een gevecht kan veroorzaken. Rij gedrag is niet verbonden aan dit ras, het is meer hormonaal en dominantie. Ik wilde alleen onder strepen dat omdat dit ras zo klein is het niet handig is als hij gedrag vertoond wat een gevecht kan ontlokken. Verder ben je ook verplicht naar je eigen hond toe hem te beschermen/ verdedigen mocht er een hond zijn die zonder reden ruzie zoekt. Kortom wel socialiseren heel belangrijk maar gevechten voorkomen.

chauhau8De Chihuahua is verder een hele trouwe hond en zal binnen het gezin zich erg hechten aan het baasje. Dit hondje zal je dan ook heel veel liefde geven. Het is ook een heel vrolijk hondje wat altijd opgewekt en blij is om je weer te zien. Verder zijn ze ook erg intelligent en leren vlot. Ze zijn ook erg aanhankelijk en willen niets liever dan bij het baasje zijn, het liefst op schoot. Ze kunnen best alleen zijn, maar houdt er rekening mee dat ze erg aanhankelijk en op aandacht gesteld zijn.

Blaffen is een uitdaging om dat een Chihuahua af te leren of vooral binnen de perken te houden. Blaffen als de deurbel gaat is oké, maar na een paar keer is het wel genoeg. Maar een simpele doch streng uitgesproken “uh” is vaak al genoeg om een hond stil te krijgen. Dit zal bij een Chihuahua wel  wat tijd kosten, want het zit in de genen. Door toch steeds te oefenen en de “deurbel routine” in de periode van het opvoeden steeds te herhalen kan het blaforkest veranderen in baas er is iemand aan de deur en dan is hij of zij stil.
Het socialiseren van de Chihuahua is wat mij betreft wel één van de belangrijkste aspecten tijdens het opvoeden! Het hondje moet gewend raken aan een hoop verschillende mensen. Ze zijn van naturen eenkennig. Het is belangrijk dat ze dus gewend raken aan het in de buurt komen van vreemde mensen. Dit zal ook zeker goed zijn voor het zelfvertrouwen van de Chihuahua zodat die minder bang wordt. Een hond die niet bang is, is ook minder een doel wit voor andere honden om aan te vallen. Neem hem of haar dus zoveel mogelijk overal mee naar toe en laat hem of haar met zoveel mogelijk honden en mensen kennis maken terwijl hij op de grond staat. Wat ook veel makkelijker is, omdat het een klein hondje is vinden de meeste mensen het prima als hij of zij ook mee komt. Zeker als hij of zij goed is opgevoed. En een klein hondje is ook makkelijker meenemen.

 

Verzorging

Wat je wel in de gaten moet houden is de buiten temperatuur, kleine honden moeten meer moeite doen om hun lichaamswarmte vast te houden. Dus het is niet alleen omdat die kleine hondjes er zo leuk uit zien met kleding. Ze hebben kleding vaak gewoon nodig als het koud is buiten. belangrijk hierbij Chihuahua9is vooral voorkomen dat ze nat worden door een regenjasje en iets wat de wind tegen houd. Verder zorgen dat ze in beweging blijven dan kom je al een heel eind. Dat deze honden geen beweging nodig hebben ben ik het niet helemaal mee eens. Ze hebben even veel pret als elke andere hond. Mits ze als pup wel hebben geleerd dat de buiten wereld niet eng is maar leuk. Geestelijke en lichamelijke stimulans buitenlucht en zon is voor iedereen heel gezond, voor mens en dier klein en groot.