Ierse Setter

Geschiedenis Chelsea
De Ierse Setter werd gefokt voor de jacht op veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. De honden gingen achter de vogels op de grond liggen, het zogenaamde “Setting”. Hier danken ze dus de naam Setter aan. later veranderde de jacht i.p.v. het net werd een geweer gebruikt. De honden moesten nu over het veld systematische heen en weer rennen tot dat ze de vogels gevonden hadden en vervolgens aanwijzen.Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was een groot deel van de in Nederland gefokte Ierse setters geschikt voor show en werk, al zijn de honden shows altijd de voornaamste geweest. In de jaren zeventig nam de belangstelling voor het oorspronkelijke werk af, toen een nieuwe generatie fokkers zich uitsluitend op shows toelegde. Dankzij activiteiten van Rembrandt Kersten bleef toch nog een kleine groep enthousiastelingen zich op het werk richten, meestal niet voor de praktische jacht maar veldwedstrijden. Wel heeft een deel van de huidige Ierse setters nog goede jachtinstincten en zijn er weer specifieke werk-lijnen gefokt.De stijl van werkende Ierse setters is door de moederclub, de Irish Red Setter Club in Ierland, beschreven in de Official Description of the Working Style. Voor de rood-witten is die stijl vrijwel gelijk. Dit betreft het in snelle galop met hoge neus zoeken, vinden en voorstaan van hoendersoorten. In Nederland vormen de Engelse setter, Gordon setter en pointer de categorie A voor veldwedstrijden, de snelste jachthonden voor het schot.het ras hoort bij de rasgroep pointers en staanders. Gefokt om de prooi te vinden en aan te wijzen voor de jager.

Het land van herkomst is Ierland. Vroeger werden rode en bonte Ieren door elkaar gehouden en gefokt. Later werd de honden geselecteerd op de egale rode kleur.
IMG_0760De rode Ieren werden al snel populair. Geëmigreerde rijken Ieren wilde toch Ierse honden bezitten in Engeland dit waren de effen rode honden.
De geschiedenis van Ierland bepaald dus ook de geschiedenis van de rood/witte Ierse Setter. Ieren die de hongersnood van 1845 tot 1848 ontvluchten verspreidden de effen rode Ierse Setter zo over de hele wereld.
De minder populaire gevlekte setter moest net als de rest van Ierland vechten om te IMG_1613overleven. Tijdens de eerste wereld oorlog leden de mensen honger, zo ook de honden. Het gevolg was dat de gevlekte Ierse Setter bijna uitstierf. Door enthousiastelingen werd de hond weer gefokt na de eerste wereld oorlog helaas gebeurde bijna het zelfde na de tweede wereld oorlog. nu bestaat het ras nog wel hij is weer terug gefokt, maar omdat hij minder populair is in Nederland zien we de rood witte weinig.
Karakter:
Ierse Setters zijn zeer vriendelijke, goedaardige en intelligente honden. Ze zijn stabiel van karakter. Ze zijn levendig en actief. Ze blaffen doorgaans weinig.